25. lokakuuta 2012

Loppuviikon ruokaa

Teen aina kerralla vähän enemmän ruokaa, jotta söisimme samaa ruokaa 2(-3) päivää ja samalla säästäisimme ruokakuluissa. Yritän myös usein leipoa itse sämpylät ja leivät, riippuen työvuoroista ja vapaapäivistä. Siinä säästää pitkän pennin. Joskus on hyvä pitää leipomispäivä, jolloin tekee sämpylät ja pullat pakkaseen, josta voi tarpeen mukaan sulattaa käyttöön. Kaikki eivät halua tähän aikaa käyttää, mutta tarkoitus onkin kertoa omista tavoistani säästää ja elää. Jokainen voi tehdä niin kuin itse haluaa: ostaa kaupasta tai tehdä osan tai kaikki itse.

Jos joka päivä ostaa leipää kaupasta esim. 2 €:lla, siitä tulee kuukaudessa jo 48 € ja vuodessa n. 570 €. Ja jos ostat kahvileivät kaupasta, se tulee myös kalliiksi. Pullapitkot ja kranssit ovat nykyisin lähempänä 4 €/kpl. Jos ostat pullaa 2 x viikossa, se tekee vuodessa n. 380 €. Vehnäjauhoja saa halvimmillaan 0,99 €/2kg ja sämpyläjauhoja halvimmillaan n. 1,59€/2kg. Ja itse tehtyhän on aina teollisesti valmistettua parempaa! Ilman lisäaineita. Sama pätee leivonnaisissa kuin ruoassakin.

Tällä viikolla (to-su) valmistan itse sämpylät ja patongit; ruokalista löytyy tästä:

Jauhelihakastike ja perunoita, porkkanaraastetta, n. 1,20 €/annos (4 annosta)

400 g sika-nautajauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl Oivariinia
2 -3 rkl vehnäjauhoja
puolikas lihaliemikuutio
vettä
mustapippuria, grillimaustetta, (liraus ketsuppia)
2-3 rkl Olympia-sulatejuustoa
puolikas kuutioitu maustekurkku


Kasvissosekeitto, valkosipulipatonkia, n. 0,50 €/annos (3 annosta)

2 porkkanaa
8 pientä perunaa
1 sipuli
puolikas purjo
9 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
mustapippuria
1-2 rkl Olympia-sulatejuustoa




Salaatti paahdetuista kasviksista ja ohrasta & lohta, n. 2,80 €/annos (6 annosta) Ohje Maku-lehti 5/2012, hieman muunneltuna

6 perunaa
3 porkkanaa
2 paprikaa
3 punasipulia
oliiviöljyä
1/2 tl suolaa, mustapippuria
2 dl ohrahelmiä
100 g fetajuustoa
tuoretta vihreää salaattia, esim. makea friséesalaatti
1 pieni lohifile, mausteeksi suolaa, mustapippuria, kalamaustetta ja tilliä

Kastike:
1/2 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
2 tl hunajaa
suolaa, mustapippuria
(1 dl tuoretta minttua tai basilikaa)


Kasvikset kuoritaan, paloitellaan ja levitetään leivinpaperin päälle uuniastiaan. Päälle pirskotellaan hieman oliiviöljyä ja maustetaan suolalla ja mustapippurilla.
Lohifileen voi laittaa toiseen uuniastiaan ja maustaa suolalla, mustapippurilla, kalamausteella ja tillillä. Laitetaan molemmat astiat uuniin 200 asteeseen n. 30 minuutiksi.
Keitetään ohra suolalla maustetussa vedessä. Valmistetaan salaattikastike.
Kootaan annos lautaselle: alle salaatti, sitten kasvikset, ohra ja murustettu feta. Päälle pirskotellaan salaattikastiketta. Laitetaan lohipalasia salaatin päälle. Sitten vaan nauttimaan. Kyllä oli hyvää!

Valkosipulipatongit (ohje Ruokalasta) 4 kpl
     
  •  4 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 50-100 g voita
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 7-9 dl vehnäjauhoja
  •  

    Liota hiiva kuumaan veteen. Lisää sokeri ja suola. Sulata voi kattilassa ja lisää voihin kuoritut valkosipulin kynnet. Hauduta niitä voissa miedolla lämmöllä kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta ja lisää hieman jäähtyneenä taikinakulhoon. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota ja vaivaa jälleen. Jaa taikina neljään osaan.
    Kauli suorakaiteen muotoisiksi levyiksi, kierrä rullalle ja kohota liinan alla 20 min. Leikkaa patonkien pintaan veitsellä viillot ja paista 225 asteessa kauniin kullanruskeiksi.


    Sämpylät n. 20 kpl

    5 dl vettä
    1 tl suolaa
    2 rkl juoksevaa hunajaa
    1 pss kuivahiivaa
    1-2 raastettua porkkanaa tai puolikas raastettu kesäkurpitsa
    1/2 dl öljyä
    1 dl leseitä tai kaurahiutaleita
    n. 5-6 dl sämpyläjauhoja tai n. 2 dl ruisjauhoja ja  n. 3-4 dl vehnäjauhoja


    Raasta porkkanat tai kesäkurpitsa. Lisää joukkoon lämmin vesi, hiiva, suola, hunaja, leseet ja öljy. Lisää jauhot pienissä erissä ja sekoita. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta n. 20 sämpylää ja kohota vielä n. 15 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

    Vinkit: Taikina kannattaa tehdä mahdollisimman löysäksi, kuitenkin niin, että se lähtee kulhon reunoista irti. Näin saat ilmavia sämpylöitä. Porkkana tai kesäkurpitsa tekee sämpylöistä hieman kosteampia ja ne tuntuvat tuoreilta pidempään.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti